вторник, 27 октомври 2015 г.

На задния фон нещо ново

Хората, които не обичат себе си, са най-опасни за другите. Това е факт, който не подлежи на никакво съмнение. Фонът зад нас никога не е един и същ. Действието винаги се нуждае от мизансцен. За да изпъкне лирическият герой, сюжетът трябва да бъде увлекателен, а атмосферата – любопитна.
Скуката е смъртоносен вирус. Тя е обратно пропорционална на любовта, пълна нейна противоположност. И макар че и двете могат да минат за глаголи, едната е действие, а другата – бездействие.
Любовта предполага взаимност, на скуката не ѝ трябва обект.
Малко хора са си самодостатъчни. Когато държиш на себе си, има хиляди начини да прекарваш времето си пълноценно – да прочетеш книга, да изгледаш отново любим филм, да драснеш в два реда мислите, които те вълнуват…
Скуката е взиране в точка, от което ти се завива свят.
По-добре е да получиш световъртеж, защото си се качил на виенското колело, отколкото да ти призлява само заради това, че наблюдаваш как то се върти пред погледа ти.
Мотивацията ни движи напред и ни кара да се чувстваме първо полезни за самите нас, а после и за другите.
Светът е устроен егоистично, но добротата и обичта се възпитават. С опита осъзнаваме, че съществуваме чрез субектите, но само чрез обектите на любов се чувстваме истински живи.
Фонът е важен и за картината на художника, и за стихотворението на поета, и за арията на оперния певец. Самият живот е фонът за ролята, която трябва да изиграем успешно. Аплодисментите са за смелите. Има ли на кого да даваме, има и какво да получим от живота.
Всеки има нужда от самота. Понякога, дори когато обичаме с цялото си сърце, ние се нуждаем от уединение. Нуждата от лично пространство е заложена в природата ни хищници, но е и начин да се отърсим от излишни тегоби, съмнения и страхове. Можещият да остане насаме със себе си е постигнал истинската нирвана. Онзи, който скучае, е далеч и от представата за нея.
Нуждата да постигаме нещо, да се стремим към нещо, да правим нещо е сигурният начин да не опознаем отегчението.
Новите усещания, стимулите и разнообразието от емоции и преживявания ни зареждат и ние се превръщаме в алкалните батерии за всяко следващо наше действие. Сезоните променят фона, но следващата сцена винаги предстои, затова нямаме време за губене.
Скуката е най-точното мерило за собствената ни вътрешна празнота. Как ще я запълним, зависи от самите нас. Любовта ще спаси света, стига да я спрягаме по-често като един от най-желаните глаголи.

Добромир Банев за EDNA.BG

5 коментара:

  1. Някъде бях чувала, че скуката е просто едно позьорство, опит да се привлече внимание, тъй като, ако сам не си го направиш интересно- няма кой...И следователно скуката е личен избор!

    ОтговорИзтриване
  2. Чувството да си сам със себе си, отдаден на всичко онова, което ти носи душевен мир- незаменимо. Именно тази самодостатъчност ни позволява да обичаме истински. Къде, ако не в собственото ни уединение можем да открием отговорите на толкова много въпроси…и то много често в малките часове на нощта, като тази, в която, макар и чак сега, откривам думи, които чувствам близки до себе си…..приятно усещане…

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодарен съм, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване